Voedingsgeneeskunde, jaargang 25 (2024), nummer 4

Aminozuren

Dossier

We kunnen er haast niet omheen: de eiwittransitie is in volle gang. Het gaat om de switch naar een (meer) plantaardige voeding en deze brengt gevolgen voor de eiwitinname met zich mee. En nog belangrijker: voor de hoeveelheid essentiële aminozuren die men binnenkrijgt. Plantaardige producten bevatten doorgaans minder eiwitten en hebben een lagere eiwitkwaliteit. Dat wil zeggen: een minder optimale aminozuursamenstelling. In dit artikel wordt ingegaan op de noodzaak om verschillende...

In de zoektocht naar het verbeteren van de gezondheid van de huid is er een groeiende belangstelling voor de mogelijke rol van voeding en supplementen. Collageensupplementen, vaak in de vorm van gehydrolyseerd collageen, worden steeds meer gepromoot vanwege hun vermeende voordelen voor de huid. Aanbieders beloven dat ze rimpels verminderen, de hydratatie van de huid verbeteren en bijdragen aan een jeugdiger uiterlijk. Dit trekt veel consumenten die zich richten op het voorkomen of omkeren...

Neurotransmitters zijn moleculen die signalen in cellen versterken, overdragen en omzetten. Ze zijn essentieel voor de informatieoverdracht in het zenuwstelsel en in de hersenen. Zo reguleren ze een breed scala aan fysiologische processen en gedragingen, zoals bewegingen, stemming, slaap, eetlust en cognitieve functies. Verstoring van de homeostase van neurotransmitters wordt daarom in verband gebracht met een groot aantal neurologische en neurodegeneratieve aandoeningen.1 De...

Meer is niet altijd beter: dat zien we ook bij het essentiële aminozuur methionine. Essentieel wil zeggen dat het in de voeding aanwezig moet zijn. In de westerse voeding zit er alleszins meer dan genoeg en experimenteel onderzoek suggereert dat methionine-restrictie levensverlengend werkt, net zoals calorierestrictie. Maar klinisch onderzoek is nog niet ver geraakt. De stand van zaken.

In welke mate is de consument nog vrij om gezonde keuzes te maken? En in hoeverre wordt een arts of therapeut beperkt om de patiënt te begeleiden naar gezond leven? Die vragen komen op bij lezing van het onlangs verschenen rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Commercial determinants of noncommunicable diseases in the WHO European Region.1 De toonzetting ervan is opvallend hard, waar vier grote bedrijfstakken in de verdachtenbank worden geplaatst: de producenten van tabak, ultra...

De link wordt niet vaak gelegd, maar toch is er sinds begin 2024 een heel tijdschrift aan gewijd: de relatie tussen literatuur en geneeskunde. Het gaat daarbij om de uitbeelding in literaire werken, maar ook in films en documentaires, van ziekte, geneeskunde, patiënten en medici. Want ‘schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten: ze leveren vaak nieuwe...

Je staat onder de douche en ziet iets vreemds als je kijkt naar de betegeling van de muur. De voeg waar je oog op valt, lijkt niet recht te lopen maar in een gekromde lijn. Dat kan zich wel eens voordoen, bijvoorbeeld door vermoeidheid. Maar als je het later nog eens uittest door naar de plank van een boekenkast te staren, lijkt die ook al niet geheel recht te lopen. Het is een van de tekenen die kunnen wijzen op een aantasting van het netvlies die bekend staat onder de naam leeftijdgebonden...

‘Sinds de oprichting in 1999 heeft Voedingsgeneeskunde zich flink ontwikkeld. Niet alleen onderging het tijdschrift diverse gedaantewisselingen, het kreeg ook steeds meer body. In het begin bestond het uit veertig pagina’s, nu halen we met gemak tachtig.’ Aan het woord is uitgever Thomas Kat van Media Medica. Hij blikt terug op de 25 jaar dat Voedingsgeneeskunde bestaat. ‘Onze ambitie is echter altijd dezelfde gebleven: op een levendige en boeiende manier publiceren over voeding vanuit een...

Negentig jaar geleden ontwikkelde de arts Cornelis Moerman uit Vlaardingen een natuurlijke strategie tegen kanker, gebaseerd op voeding en supplementen. Zijn dieet bestond uit groenten en fruit, (gefermenteerde) zuivel, peulvruchten, eidooiers en volkoren producten. En hij adviseerde bewerkt voedsel, vlees en suiker te mijden. Zijn gedachtegoed leeft voort dankzij artsen die zijn strategie voortzetten en patiënten die onderling verbonden zijn via MMV. De vereniging informeert al vijftig jaar...

IgG-tests detecteren IgG-antilichamen in het bloed die met een voedselantigeen binden. Vaak detecteren ze honderden antigenen tegelijk. Verkopers beweren dat de test een bewijs is voor voedselintolerantie, maar in reguliere kringen wordt die praktijk resoluut afgewezen. Dit vijfde deel van de reeks artikelen over voedselintoleranties wordt dus een verhaal met vele voors en tegens.

Rozen, rumbonen en rode wijn waren (in 1976) volgens Kees van Kooten en Wim de Bie de drie R's waarmee een man een vrouw kon verleiden. Nu, 48 jaar later, zijn rozen nog steeds populair maar rumbonen zijn in de vergetelheid geraakt. Resteert de rode wijn.

Antibioticaresistentie is een wereldwijd groeiend en lastig aan te pakken probleem. Het combineren van antibiotica met andere bioactieve stoffen, bijvoorbeeld uit plantenextracten, is een veel onderzochte optie om resistente pathogenen weer gevoelig te maken voor de bestaande antibiotica. Recente preklinische studies wijzen erop dat ook vitaminen de potentie hebben om als adjuvans de effectiviteit van antibiotica te verbeteren.

Eenvoudige basiskennis en uitleg over de processen die zich tijdens en rond de overgang afspelen. Dat maakt dit boek laagdrempelig en praktisch voor vrouwen in deze levensfase. De titel is raak gekozen omdat meerdere interpretaties daarvan mogelijk zijn: het belooft zowel verkoelingstips bij overgangsflushes als een toegevoegde kijk op de materie. Precies waar dit boek over gaat. De auteur werkte vijf jaar in de farmaceutische industrie, deed opleidingen in kruidengeneeskunde en Traditionele...

Integrale geneeswijzen net zo toegankelijk maken als reguliere geneeskunde en dit zo goed mogelijk op elkaar afstemmen: dat is het doel van beroepsvereniging MBOG. Chantelle Kompier maakt zich hier in de rol als voorzitter al zes jaar hard voor. We spraken Kompier over haar visie en maken de balans op: hoe staat het er nu voor met de complementaire zorg?

Bij vele diersoorten zien wetenschappers dat ze langer leven wanneer ze minder calorieën eten. Moeilijker is het om het levensverlengende effect van calorierestrictie bij mensen aan te tonen. Veel kleinschalige pogingen zijn ondernomen, maar CALERIE-2 is tot nu toe de meest ambitieuze. Een overzicht van de vele vruchten die CALERIE-2 in tien jaar tijd heeft afgeworpen.