Voedingsgeneeskunde, jaargang 23 (2022), nummer 2

mineralen

Dossier

IJzerstapeling

IJzerstapelingsziekte ofwel hemochromatose is een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer vasthoudt. Hemochromatose komt voor als erfelijke primaire/hereditaire hemochromatose of ontstaat secundair ten gevolge van veelvuldige bloedtransfusies of overmatige inname van ijzerbevattende supplementen. Ook beenmergziekten (myelodysplastisch syndroom) waarbij de aanmaak van bloedcellen is verstoord, thalassemie en verschillende hemoglobinopathieën kunnen leiden tot secundaire hemochromatose.

Casus met zware-metalenbelasting

In dit case-report wordt de invloed geschetst van slechte mineralen, dat zijn zware metalen, en andere toxische stoffen bij een patiënt van 43 jaar die in september 2019 gediagnosticeerd werd met artritis psoriatica. De hulpvraag van de patiënt was om zijn klachten met zo weinig mogelijk medicatie (NSAID’s) te behandelen en zo mogelijk de oorzaak van zijn klachten weg te nemen.

Lithium: tussen gezond en schadend

In de psychiatrie is het overbekend, maar als voedingsstof nauwelijks: het sporenelement lithium. Het komt voor in de bodem en het water, we nemen het op via de voeding en hebben er allemaal een bescheiden hoeveelheid van in ons lichaam. Langzaam aan wordt door onderzoek duidelijk dat lithium een breder toepassingsgebied kent. Mits laag gedoseerd, worden gunstige associaties gevonden met psychische en sommige fysieke aandoeningen.

Mineralen: grens tussen voedzaam en toxisch

Emeritus hoogleraar prof. Aalt Bast deed met zijn team wetenschappelijk onderzoek naar de werking van SOD, ofwel superoxide­dismutase. Het onderzoek illustreerde hem dat je deze stof heel behoedzaam moet suppleren. De dosering luistert namelijk heel nauw. Dat heeft te maken met het deel koper dat het molecuul bevat. Als iemand daar te veel van krijgt, werkt het supplement vooral averechts. Dat geldt voor wel meer mineralen.

Taurine als barricade tegen glycatie-eindproducten

Taurine speelt een actieve rol voor de glucosehomeostase. Bij diabetespatiënten is de taurinespiegel vaak lager dan normaal. Verminderde spiegels van taurine staan in verband met metabole verstoringen en klinische complicaties van diabetes.

Vitamine D inzetten tegen covid-19

In het vorige nummer van Voedingsgeneeskunde (2022/1) kon worden geconcludeerd tot afdoende bewijs voor vitamine D als preventie- en behandeloptie rond COVID-19. In het beleid is daar echter niets van terug te vinden. Dat is ook het geval bij vitamine C, een essentiële stof voor het functioneren van het immuunsysteem. De medische literatuur laat zien dat er geen steekhoudende redenen zijn om de potentie van deze vitamine nog langer te negeren. Enkele andere voedingsstoffen waarvoor...

Irritable bowel syndrome (IBS), in het Nederlands bekend als prikkelbaredarmsyndroom (PDS), is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door terugkerende buikpijn, verstoorde stoelgang en veranderingen in de consistentie van de ontlasting. Voor de behandeling daarvan komen verschillende voedingspatronen in aanmerking. Onderzoek wijst er op dat het IgG-gebaseerd eliminatie-rotatiedieet de voorkeur heeft. Dit artikel betreft laboratoriumdiagnostiek en kan gelezen worden als vervolg...

Wie meer wil weten over ontwikkelingen in onze voedselvoorziening, kan het hart ruim ophalen aan dit boek. The future of food is geschreven door de Belgische Jorg Snoeck en Stefan van Rompaey van RetailDetail, een communicatie- en netwerkplatform voor retail- en FMCG-professionals. FMCG is de afkorting van Fast-Moving Consumer Goods. Het boek is doorspekt met dergelijke lastige woorden, maar gelukkig verstaan de schrijvers de kunst die op een toegankelijke manier uit te leggen. Hun...

De relatie tussen de darmen en de huid: er worden allerlei boeken, columns en blogs over geschreven. Gezondheidsprofessionals die zich al wat verder in dit onderwerp hebben verdiept, zweren bij het herstellen van de darmen voor een rustige huid. Maar wat zegt de wetenschap nu eigenlijk? In hoeverre is er bewijs voor en welke praktische lessen halen we uit de studies die zijn gedaan naar de relatie tussen de darmen en de huid? Hoe zit dit specifiek voor acne en wat is de rol van voeding?

Welke metabolisme schuilt achter long-covid?

De verbazing over het ontstaan van long covid,1 ook in de medische wereld,2,3 is merkwaardig. Reeds lang zijn het ‘postvirale vermoeidheidssyndroom’ en het ‘postintensivecaresyndroom’4-4b bekend en wat te denken van het chronische-vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).5,5a Het bestaan van ME/CVS wordt nog steeds ruim betwijfeld5a,5b en dat viel aanvankelijk ook long covid ten deel.1,2,6,7

‘Eet minder dierlijk en meer plantaardig.’ Zo klonk het advies van de Gezondheidsraad uit 2015. Want daarmee is flink wat gezondheidswinst te behalen. De Gezondheidsraad doelde hierbij onder andere op minder vlees en meer groente, fruit, noten, peulvruchten en plantaardige oliën. En laten dat nu net de voedingsmiddelen zijn waarvan we doorgaans te weinig eten. Koren op de molen voor productontwikkelaars. Aan hen de uitdaging om te komen met plantaardige alternatieven die net zo lekker zijn...

Lectine als fytonutriënt of als antinutriënt?

Het lectinevrije dieet, het is de nieuwste rage. Zoals menige rage te kort door de bocht vliegt, zo is het met lectinevrij gesteld. Vele argumenten ondermijnen de theorie dat lectinen pro-inflammatoir of ziekmakend zijn. Maar zoals altijd is er een streepje waarheid te vinden in de medische literatuur. Toxicologie en bioactiviteit van lectinen passeren hier de revue.