Arts, therapeut & apotheker, jaargang 15 (2014), nummer 4
Dossier
Melatonine, een endogeen indoleamine geproduceerd door de epifyse, is een chronobiologisch hormoon, maar heeft ook krachtige antioxidant-, anti-inflammatoire en cytoprotectieve, naast antihypertensieve, anxiolytische en sedatieve eigenschappen.
De laatste jaren is er tevens veel onderzoek gedaan naar de pijnstillende effecten van melatonine. In experimentele studies blijkt melatonine krachtige, dosisdependente analgetische eigenschappen te hebben. In klinische studies is melatonine...
Het verhaal van de cannabinoïden begint bij Cannabis sativa, de hennepplant die het psychoactieve marihuana voortbrengt. Ook het lichaam bezit (endo)cannabinoïden die deel uitmaken van het endocannabinoïde systeem. Endocannabinoïden zijn betrokken in tal van lichaamsprocessen, in het bijzonder in de hersenen, maar ook in alle andere delen van het lichaam. Het potentiële toepassingsdomein van fytocannabinoïden, zoals THC en cannabidiol, is dus erg breed: pijn, spasmen, dementie,...
Cijfers: 35 % van de volwassen bevolking in de VS (> 20 j) heeft diabetes type 2. Daarvan kon 58 % voorkomen worden door een betere leefstijl. Kondigt arm Amerika het failliet van de reguliere preventieve geneeskunde aan? Want ook de cijfers voor diabetesbehandeling komen bleekjes uit de hoek ... Ondertussen heeft prediabetes hard toegeslagen in Engeland.
Diabetes is meer dan enkel maar verhoogde glucoseniveaus in het bloed. Het is evenmin een plots optredende ziekte, het is eerder de eindfase van een metabole ontsporing die al tientallen jaren aan de gang is. Het lichaam probeert zo lang mogelijk de verstoringen in de homeostase op te vangen door metabole aanpassingen, die echter wel hun prijs hebben op langere termijn. Het optreden van diabetes is het ogenblik waarop uiteindelijk de symptomen en gevolgen van deze ontsporing merkbaar worden...
In 2007 schreef ik in wat toen het ‘Tijdschrift voor Orthomolculaire geneeskunde’ heette een column over het Voedingscentrum, getiteld : ‘Let op uw Voedingscentrum’. Ik wees toen ondermeer op een stichting van het Voedingscentrum, het zogenaamde ‘Leerstoelenfonds’, waarin 15 bedrijven en stichtingen geld stortten, waarmee dan weer het salaris van een aantal hoogleraren werd bekostigd. Onder andere het Voorlichtingsbureau Vlees stortte toen geld in deze stichting. De onkritische houding van...
De auteur is een energieke, oergezonde ‘Homo sapiens’, arts én apotheker, maar vooral onderzoeker. Niet zomaar in een labo of literatuur, maar in het veld: hij bracht vele jaren door bij nog primitief levende stammen op verafgelegen plaatsen, bij de laatste ‘jager-verzamelaars’ die nog leven en eten zoals onze voorouders in de oertijd. Hij deelde en bestudeerde hun leven en voeding en ging zo op zoek naar het waarom van ziekte en gezondheid.
Zoals we van Leo Pruimboom gewend zijn, doet zijn recentste publicatie weer een onverwachte en turbulente frisse wind waaien die de gevestigde opvattingen onderuithaalt. Over een onderwerp dat zelden belicht werd in de wetenschappelijke literatuur, waar nauwelijks iemand zich ooit aan gewaagd heeft, maar dat nu net een van de belangrijkste facetten van het ‘mens-zijn’ blijkt te zijn …
Een boek dat zeker de moeite waard is om voor de schijnwerpers gebracht te worden, omdat het het fatalistische paradigma van kanker ter discussie stelt: het grote aantal ‘spontane remissies’ van kanker toont aan dat dit geen ter dood veroordeling hoeft te zijn!
Artsen hebben een vrouw met 'chronische pelvische pijn' succesvol behandeld met eenvoudige muntthee. Pelvische pijn situeert zich rond de blaasstreek en gaat vaak gepaard met plasproblemen. De vrouw kreeg het advies om elke dag een infuus van twee gram hertsmunt (horsemint, Mentha longifolia) te nemen, vlak voor de lunch en het avondeten.
De auteurs zijn als diëtisten en therapeuten reeds geruime tijd actief en gespecialiseerd in begeleiding van mensen met maag-, darm- en aanverwante problemen. In hun lange werkervaring bouwden ze zeer veel knowhow op over oorzaken en oplossingen op dit gebied.
Zal waterkers furore maken in de oncologie? Crucifere groenten zoals waterkers worden al tientallen jaren intensief onderzocht voor hun unieke antikankereigenschappen. Het kenmerkend fytonutriënt uit waterkers, PEITC, krijgt momenteel betrekkelijk veel belangstelling in clinical trials
met kankerpatiënten. In dit artikel bespreken we het werkingsmechanisme van PEITC en gaan we dieper in op de relatie tussen cruciferen en de schildklier.
Chronische stress kan een ontregeling geven van het neuro-endocriene systeem dat de respons op stress reguleert. Deze ontregeling wordt gekenmerkt door chronisch verhoogde spiegels van stresshormonen, zoals cortisol. Een chronisch verhoogde cortisolspiegel heeft een ongunstige invloed op het geheugen en kan op latere leeftijd een rol spelen bij de ontwikkeling van dementie. Fosfatidylserine, een lichaamseigen fosfolipide, dempt de afgifte van cortisol in respons op stressen remt de...
Desmodium is een hier relatief onbekende plant, met echter een groot medicinaal potentieel, zowel preventief als curatief. Hij is inheems in equatoriaal Afrika en Latijns-Amerika, waar hij in het wild groeit en sedert eeuwen gebruikt wordt door de traditionele genezers, dit voor zeer diverse ziekten. Ook in de Chinese geneeskunde is het gebruik van de plant goed gedocumenteerd, o.a. bij reuma, dysenterie, koorts, malaria, hepatitis, enz.