Orthomoleculair Therapeut (versneld)

Cursus
dinsdag 28 september 2021, 9u30

De opleiding Orthomoleculair Therapeut (versneld) is opgezet voor zorgverleners in de gezondheidszorg met een (middel)grote praktijk die cliënten naast hun reguliere behandeling ook op orthomoleculair gebied willen gaan behandelen.

Tijdens deze 12-daagse opleiding leert u wat de orthomoleculaire geneeskunde inhoudt en hoe dit kan bijdragen in herstel naar evenwicht. De docenten houden er in hun lesstof rekening mee dat er al voldoende kennis is over de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam, waardoor deze basisprincipes kunnen worden over geslagen. Hierdoor hebben de docenten de mogelijkheid om sneller de diepte in te gaan.

Wetenschappelijke studies vormen de basis van de orthomoleculaire geneeskunde en deze opleiding. De werkingsmechanismen van het menselijk lichaam en hun onderlinge samenhang komen uitgebreid aan bod. Daarnaast zal er verdieping worden gegeven over micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren die deze werkingsmechanismen kunnen ondersteunen.

De opleiding is praktisch van aard en er wordt gebruik gemaakt van handige testmethoden. U krijgt elke lesdag nieuwe behandelprotocollen aangereikt voor standaardaandoeningen en klachten. Denk hierbij aan diabetes type 2, depressie, Leaky Gut, osteoporose en vele andere ongemakken. Alle diagnostiek en methodiek die u tot u neemt tijdens de opleiding kunt u direct overdragen op de cliënten in uw praktijk.

Niveau

Deze opleiding vereist een HBO denkniveau 

Na het volgen van deze opleiding heeft u

 

Doel & opzet 

Deze opleiding bestaat uit twaalf opleidingsdagen verspreid over zes blokken. Tijdens de opleidingsdagen zult u de gehele dag van 09:30 tot 17:00 uur op locatie aanwezig zijn, waar u een gezonde lunch krijgt aangeboden.

De docent ligt de stof toe en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Bij veel vragen zal de docent erop aansturen om de vragen op een vast moment op de dag te stellen, zodat er geen problemen ontstaan bij het volledig behandelen van de lesstof.

Het lesmateriaal wordt volledig door de organisator verzorgd en voor u klaargelegd. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje studieprogramma. Er is geen verplichte aanvullende literatuur, wel zijn er een aantal sterk aanbevolen boeken:

 • Orthomoleculaire Therapie in de praktijk (2019), Korzelius, P.J. ISBN: 9789492261373. Een zeer aan te bevelen praktisch handboek met richtlijnen voor het aanpassen van de levensstlijl en een voedingspatroon voor 30 veelvoorkomende aandoeningen. Dit boek is o.a. hier te koop.
 • Evidence-based voedingsleer (2015). Mullie, P. ISBN nummer: 9789044132755
 • Eenvoudig Gezond (2014), Kruyswijk – van der Heijden, A.M.  ISBN nummer:
  9789087593858

Studieprogramma & Studiebelasting 

De opleiding kent twaalf lesdagen. De volgende onderwerpen zullen uitvoerig aan bod komen:

 • De opleiding begint met een inleiding over de orthomoleculaire geneeskunde met de ontstaansgeschiedenis en voedingsleer. De macro- en micronutriënten worden tevens uitgebreid besproken.
 • De spijsvertering en de rol van voeding op de functie van maag, alvleesklier, lever en darmen wordt uitgebreid behandeld.
 • Een dag staat de energhiehuishouding centraal en een gehele dag zal in het teken staan van het immuunsysteem en laaggradige ontstekingen.
 • De ins en outs van de methylatie worden behandeld en zal er aandacht worden besteed over de werking van verschillende neurotransmitters.
 • Fibromyalgie, vermoeidheid en pijn zullen uitgediept worden.
 • Een dag wordt het ontgiftingssysteem van het lichaam onder de loep genomen.
 • Insulineresistentie en Metabool Syndroom, waarbij ook cholesterol en statines, worden onder de loep genomen.
 • Het hormoonstelsel komt uitgebreid aan bod, waaronder ook de schildklier. 
 • De interventie voor het orthomoleculair behandelen van het bewegingsapparaat wordt uitgebreid toegelicht.
 • De laatste lesdag staat in het teken van orthomoleculaire praktijkvoering en casuïstiek.

De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen, op een apart geplande ochtend.