Orthomoleculair Adviseur Basis

Cursus
dinsdag 8 september 2020, 9u30

Algemeen

Word jij enthousiast van heerlijke maar gezonde voeding? Ben jij iemand die graag anderen helpt? Is gezondheid jouw passie? Dan is deze opleiding geschikt voor jou! Dit kan namelijk het begin zijn van jouw carrière in de orthomoleculaire geneeskunde. 
 
Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit en dat is iets waar steeds meer mensen zich bewust(er) van worden. Dit is een positieve verandering, maar vaak ontbreekt het nog aan de kennis over wat nou precies gezond is. We willen wel gezonder worden, maar weten niet goed hoe. En daar is een taak weggelegd voor de orthomoleculaire professional! Als adviseur kan je mensen coachen naar een gezonde(re) levensstijl, waarin je hen zelf verantwoordelijk maakt en houdt voor hun gedrag en gewoonten. 
 
De opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis geeft je een eerste kijk in de orthomoleculaire therapie. We gaan even terug naar de basis van het menselijk lichaam en gaan kijken wat voeding doet in ons lichaam. Je krijgt inzicht in waaruit voeding bestaat en hoe die voedingsstoffen bijdragen aan je gezondheid. Want wat zijn nu precies macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden? En wanneer je de stofjes kent, kan je ook leren wat supplementen doen. Want naast voeding is natuurlijk ook suppletie onderdeel van de orthomoleculaire therapie. 
 
Tijdens deze 4-daagse basisopleiding leer je de basisprincipes van de orthomoleculaire geneeskunde en hoe dit kan bijdragen aan herstel van de gezondheid. In de orthomoleculaire gezondheidsleer wordt gestreefd om het lichaam te voorzien van alle benodigde bouwstoffen om zo een optimale gezondheid te behouden. Deze bouwstoffen worden gehaald vanuit voeding en suppletie. Daarom is het essentieel om te weten waaruit voedingsmiddelen, maar ook voedingssupplementen bestaan. Deze opleiding geeft je inzicht in hoe een orthomoleculair professional te werk gaat, zodat jij straks ook een goede eerste stap in deze richting kan doen. 

Niveau

Deze opleiding vereist een HBO denkniveau. Zie meer informatie onder het kopje Toelatingseisen.

Na het volgen van deze opleiding heb je:

 

Doel & opzet

De opleiding bestaat uit 4 opleidingsdagen. Gedurende deze opleidingsdagen zal je een gehele dag van 09:30 tot 17:00 op locatie aanwezig zijn, waar je ook zal worden voorzien van een heerlijke gezonde lunch door onze orthomoleculaire chef-kok Mario. 
 
De docent zal de stof toelichten en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Bij veel vragen zal de docent erop aansturen om de vragen op een vast moment op de dag te stellen, zodat er geen problemen ontstaan bij het volledig behandelen van de lesstof. 
 
Het lesmateriaal wordt volledig door de organisator verzorgd en klaargelegd, er is geen verplichte aanvullende literatuur. Meer informatie hierover vind je onder het kopje studieprogramma. Verdere aanbevolen literatuur is:
  • Orthomoleculaire Therapie in de praktijk (2019), Korzelius, P.J. ISBN: 9789492261373. Een zeer aan te bevelen praktisch handboek met richtlijnen voor het aanpassen van de levensstlijl en een voedingspatroon voor 30 veelvoorkomende aandoeningen. Dit boek is o.a. hier te koop.
 
 

Studieprogramma & studiebelasting 

De opleiding kent 4 lesdagen. De volgende onderwerpen zullen uitvoerig aanbod komen: 

LesdagLesstof
Lesdag 1 Basis orthomoleculaire voedingsleer, menselijk lichaam, gezonde voeding, macronutriënten, etiketten lezen, vetoplosbare vitamines
Lesdag 2Wateroplosbare vitamines, mineralen, multivitaminen, complexpreparaten
Lesdag 3Aminozuren, vetzuren, probiotica, enzymen, kruiden- en plantenextracten, neurotransmitters
Lesdag 4Overige orthomoleculaire stoffen, systeem van Reckeweg, orthomoleculaire interventies gezondheidsklachten, casuïstiek

Het lesmateriaal wordt volledig verzorgd door de organisator en zal gedurende de eerste lesdag aan je worden uitgedeeld. Voor de eerste lesdag is geen voorbereiding benodigd.

Toetsing

Na afloop van de 4e lesdag zal de kennis worden getoetst aan de hand van een eindexamen. Het eindexamen bestaat uit 40 multiple choice vragen en zal gaan over alle behandelde onderwerpen. Dit is een online examen die thuis kan worden afgenomen.
 

Inhaaldagen

Voor deze opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting van 100%. Wanneer je verhinderd bent en je wil de lesdag inhalen, dan kan je dit verzoek mailen naar info@sohf.nl. Indien je een lesdag inhaalt, dan ontvang je eventueel aanvullend lesmateriaal op die dag zelf. 
 

Studiebelasting

De opleiding kent een studiebelasting van 12 ECTS studiepunten. 1 ECT staat voor 28 uur studie. Zowel de lesdagen als zelfstudie zitten bij deze studie-uren inbegrepen.
 

Toelatingseisen/ Vooropleiding 

Er is geen verplichte vooropleiding vereist voor deze opleiding. De opleiding is op HBO niveau. Voor het diploma Complementair Therapeut (een toekomstig diploma waar deze opleiding mogelijk een onderdeel van wordt) is het benodigd om over minimaal een MBO-4 diploma of HAVO diploma te beschikken. 

Beroepsmogelijkheden & accreditatie 

Na het volgen van deze opleiding ben je basis adviseur op orthomoleculair gebied met betrekking tot voeding en suppletie. Hierna kun je deelnemen aan de opleiding Orthomoleculair Adviseur Gevorderd welke de vooropleiding is voor de beroepsopleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut. Deze basisopleiding is echter ook al voldoende om te beginnen met de basisadviezen. Zo is deze opleiding ook interessant om te volgen voor professionals in de gezondheidszorg die in hun dagelijkse werk worden geconfronteerd met vragen hierover. Bijvoorbeeld mensen met een eigen praktijk gericht op voetverzorging, huidverzorging en afslanken. Maar ook personal trainers, drogisten en apothekers of mensen die werken in een natuurvoedingswinkel.

Vervolgtraject scholingen

Bij- en nascholingen: na het afronden van Orthomoleculair Adviseur Basis is het mogelijk om alle bij- en nascholingen te volgen op orthomoleculair kennisniveau 1.

Accreditatie

Deze opleiding is in aanvraag bij KTNO door de beroepsverenigingen BATC, CAT, VBAG & NVST. 
Het totaal aantal ECTS (studiepunten) voor deze opleiding is ingeschat op 12. 
 

Docent

Docent(en): 

Financiëel

Kosten: 
€ 495.00
  • Inclusief een biologisch en gezond lunchbuffet op elke lesdag
  • Inclusief lesmateriaal
  • Inclusief koffie, thee en water
  • Exclusief 21% btw, € 598,95 inclusief btw

Betaling dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de opleiding te worden voldaan. Wanneer je je een maand of korter voor aanvang van de opleiding aanmeldt, dan is de betalingstermijn twee dagen. Betalen in termijnen is mogelijk. Bij termijnbetaling worden echter wel 5% extra administratiekosten gerekend.
 
Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.