De verbrandingssnelheid in het lichaam wordt gereguleerd door de schildklier. Zowel de energie als het gewicht kunnen ernstig lijden als de schildklier niet goed werkt. Er zijn gelukkig manieren om de schildklierfunctie weer op peil te brengen.
Ongeveer één op de honderd mensen heeft een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie) en nog veel meer mensen lopen rond met een algeheel gevoel van malaise zonder te weten hoe dat komt. Volgens de Richtlijn Schildklierstoornissen van de Nederlandse Internisten Vereniging heeft zo’n 4 tot 8,5 procent van de Nederlanders een vertraagde schildklier die nog geen klachten geeft. In een onderzoek in het Engelse Birmingham bleek tot een zesde van de mensen ouder dan 55 jaar zo’n ‘subklinische hypothyroïdie’ te hebben. Ook in de Verenigde Staten blijken vooral onder ouderen dit soort aantallen te bestaan met een niet-herkende vertraagde schildklier.
Bijna even veelvoorkomend is een schildklier die overactief raakt. Volgens sommige experts heeft bijna de helft van alle vrouwen en een kwart van alle mannen bij overlijden symptomen van een ontstoken schildklier. Zelfs in streken met voldoende jodium ontstaat jaarlijks gemiddeld bij één op de honderd mensen een schildklierprobleem. Dat is opvallend, want jodium is het belangrijkste mineraal voor een gezonde schildklierfunctie.
In de geneeskunde geldt de algemene opvatting dat een schildklierprobleem meestal voor het leven is. Hieruit volgt dat schildklierpatiënten voortaan altijd een geneesmiddel zouden moeten slikken om hun schildklierhormonen aan te vullen. In bepaalde gevallen is dit misschien waar, maar uit onderzoeken valt op te maken dat het veel waarschijnlijker is dat een schildklierafwijking geleidelijk afneemt, áls hij al werkelijk aanwezig is. De oorzaak van een schildklierprobleem echter is iets dat de patiënt vaak zelf kan verhelpen. Met behulp van wat gedegen uitpluiswerk is de werkelijke boosdoener vaak te vinden en vervolgens te behandelen. Denk aan vervuilende stoffen in de omgeving, zoals fluoride of andere gifstoffen of overmatige aanhoudende stress. Maar één ding is zeker: schildklierproblemen zijn meestal niet ‘iets wat je nu eenmaal overkomt’. In veel gevallen kunnen ze voorkomen of verholpen worden – en wel zonder geneesmiddelen.
Bij onderzoek naar de functie van de schildklier zijn er echter de nodige meningsverschillen wat de normale waarden moeten zijn, van de hoeveelheden schildklierhormonen in het bloed. Het verschil tussen TSH, T3 en T4 wordt uitgelegd.
Wat er in de cursus aan bod komt:
De verschillende schildklieraandoeningen, de activatie van de schildklierhormonen, de verschillende mogelijke oorzaken van schildklierproblemen, hypo- en hyperthyreoïdie, reguliere behandeling, lab. onderzoek en testmethoden, de rol van stress, bioritme, voeding, orthomoleculaire en natuurgeneeskundige behandeling. Er volgt een stappenplan om aan een gezondere schildklier te werken. Schildklierproblemen komen erg veel voor en kunnen meestal vastgesteld worden voordat ze ernstig worden. In de praktijk hebben wij te maken met zowel hypothyroïdie als hyperthyroïdie. Bij onderzoek naar de functie van de schildklier zijn er echter de nodige meningsverschillen wat de normale waarden moeten zijn, van de hoeveelheden schildklierhormonen in het bloed. Het verschil tussen TSH, T3 en T4 wordt uitgelegd.
Voor wie bedoeld
Deze nascholing is bestemd voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, beschikt over medische basiskennis en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan natuurgeneeskundigen, orthomoleculair werkende artsen en therapeuten, orthomoleculair diëtisten, voetreflexologen, acupuncturisten, homeopaten, osteopaten, mesologen, fysiotherapeuten maar ook drogisten, apothekers, fitnessinstructeurs en personal trainers.
Doel cursus
Het doel van deze cursus is om kennis te krijgen over de werking van de schildklier, verschillende schildklieraandoeningen, welke meetmethodes er zijn en hoe sommige problemen ook zonder medicijnen behandeld kunnen worden voor het weer gezond maken en houden van de schidklier. Aan de hand van behandelprotocollen wordt de vaardigheid geleerd om veelvoorkomende schildklierproblemen te behandelen volgens een praktisch stappenplan.
Competenties
De therapeut kan aan het einde van de cursus zelfstandig effectieve protocollen toepassen ten aanzien van het behandelen van cliënten met problemen met de schildklier zowel bij een vertraagde werking als bij een versnelde werking.
Lesmateriaal
De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.
Vooropleiding
HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) of gelijkwaardig
Accreditatie
NWP geaccrediteerd, KTNO (BATC, VBAG, LVNG) in aanvraag. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl
Financiëel
- Exclusief BTW
- Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet