Mechanismen COVID-19 gerelateerde hersenschade

Ineens niet meer op woorden kunnen komen, je gedachten maar niet kunnen afremmen, niet meer van dingen kunnen genieten, een geheugen dat het dan weer wel en dan weer niet laat afweten, niet kunnen lopen en lezen tegelijk, een lijf dat niet meer doet wat zo normaal was... Helaas, een kleine greep uit de veranderingen die je kunt ervaren na een COVID-19 infectie. En nee, je hoeft niet in het ziekenhuis gelegen te hebben.

Ongeveer 1 op de 3 mensen ervaart maanden na een COVID-19 infectie nog klachten van bovenstaande aard. Klachten waar je eerder bij denkt als je wat ouder wordt. Dat blijkt onterecht!

Verlies van reukzin, cognitieve- en aandachtsstoornissen, angst, depressie, zelfs nachtmerries en hallucinaties blijken te correleren met een doorgemaakte COVID-19-infectie. Deze klachten blijken los te staan van respiratoire insufficiëntie en zijn kenmerken van het langdurig verstoord functioneren van de hersenen.

SARS-CoV-2 infiltreert in endotheelcellen via de transmembrane ACE2-receptor met behulp van het transmembrane protease TMPRSS2, wat resulteert in een cytokinenelevatie en microglia-activatie. Dit manipuleert metabole routes, zoals die van tryptofaan via IDO (Indoleamine 2,3-dioxygenase).
naar quinolinezuur. Dit resulteert in een overproductie van glutamaat en activeert NmDA-receptoren. Dit betekent excitotoxiteit, en is feitelijk een neurotoxisch proces. Neuronen raken overgestimuleerd wat kan resulteren in celdood. Een overeenkomstig mechanisme zien we bij neurodegeneratieve processen.

De langdurige gevolgen op het functioneren van de hersenen kunnen hierdoor worden verklaard, echter gelijktijdig constateert men in onderzoek microtrombi en verminderde monoamine neurotransmissie. Afname van geheugen en leervermogen, het verlies van weerstand op prikkels en andere negatieve effecten op het neurologisch functioneren kan worden verklaard door ontstekingsreacties, immuunreacties en neurotransmitter-depletie.

Het positieve nieuws is dat dit proces kan worden afgeremd en omgekeerd. Dat vraagt behandeling op de mechanismen die deze specifieke klachten veroorzaken. Revalidatie betekent niet actief conditie opbouwen, maar neuro-functionele training op maat. Wetenschappelijke publicaties, onder andere in de JAMA, spreken van: ‘behandelen als Traumatic Brain Injury.’

Over de spreker

Dirk Zoutewelle heeft ruim twee decennia ervaring in het vertalen van gezondheidswetenschappelijke ontwikkelingen naar het optimaliseren van de biochemie van het menselijk lichaam, om zo beter te kunnen presteren en beter te herstellen.
Hij heeft gestudeerd aan de Health Science department van de Open University in Milton Keynes, UK. Eerder studeerde hij orthomoleculaire geneeskunde, natuurgeneeskunde, PNI en aanverwante studies. Zoutewelle is tevens oprichter en eigenaar van de CellCare Health Group en Genecoach.