VGBC2021 | Gewrichtsklachten: van wetenschap naar de praktijk

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een chronische aandoening aan de gewrichten. De meest voorkomende gewrichtsklachten zijn artrose en artritis, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage en gewrichtsontsteking genoemd. Het is interessant om te zien dat deze gewrichtsklachten, naast de manifestatie in de gewrichten, nog een ander kenmerk gemeenschappelijk hebben. Ze laten allen een verstoring zien in de bacteriën die in en op het lichaam leven, zoals in de darmen maar ook in de mond.

De ontwikkeling van gewrichtsproblemen is een samenspel tussen genen, de omgeving en bacteriën in het lichaam. Behandeling zou idealiter dan ook op meerdere vlakken moeten plaatsvinden. Belangrijk is het aanpassen van de voeding, waarbij de nadruk zou moeten liggen op een vegetarisch voedingspatroon. Verschillende nutriënten kunnen daarnaast ingezet worden ter ondersteuning bij gewrichtsklachten. Hierbij kan gedacht worden aan nutriënten die pijnstillende en ontstekingsremmende effecten hebben, probiotica die de bacteriële balans in het lichaam helpen herstellen en stoffen die de conditie van de gewrichten ondersteunen. Nutriënten en plantstoffen die ingezet kunnen worden bij gewrichtsklachten zijn onder andere omega-3-vetzuren, groenlipmosselextract, boswellia, curcumine en PEA.

Aan de hand van voorbeelden neemt Cindy u mee hoe u in de winkel de beste keuze maakt.

Drs. Cindy de Waard, farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige

Drs Cindy de Waard studeerde Farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en volgde een 6-jarige opleiding tot natuurgeneeskundige gespecialiseerd in fytotherapie. Na haar studies richtte zij zich op de educatie van gezondheidsprofessionals op het gebied van gezonde voeding en leefstijl in relatie tot de darmgezondheid. Momenteel is zij voor verschillende organisaties en tijdschriften werkzaam als voorlichter en freelance medisch tekstschrijver. Daarnaast geeft ze les aan opleidingen die zich richten op preventieve en functionele geneeskunde. Cindy publiceerde recent een populairwetenschappelijk boek over het belang van de eerste 1000 dagen van het leven, ‘Zwanger Baby Boefje – Van zwangerschap tot gezonde peuter in 1000 dagen’.