Voeding voor Brein en Darmen
Cursus

Elke hulpverlener ziet dagelijks patiënten met depressies, angsten, ADD, ADHD en andere klachten van het brein. Daarnaast zijn er veel patiënten met  verstoringen  in de darmen zoals een opgezette buik, afwisselend diarree en constipatie. In de praktijk blijkt vaak dat deze mensen onbewust en ongewild met 'voeding' hun klachten in stand houden, verergeren of soms zelfs veroorzaken. In deze praktische cursus ontvangt u informatie over de juiste voeding voor ons brein en onze darmen. Verstoringen zijn binnen de functionele geneeskunde te genezen door simpelweg wijzigingen aan te brengen in het voedingspatroon van de patiënt. In deze cursus wordt de rol van neurotransmitters, vetten en de negatieve invloed van E-nummers, bepaalde voedingsstoffen en medicijnen op het brein en de darmen besproken. De samenhang van de spijsvertering en bloedsuikerspiegel met het brein wordt in heldere taal uitgelegd.

Helaas biedt onze huidige voeding ons vaak niet meer de voedingsstoffen die ons brein nodig heeft. Veel stoffen waar ons brein dringend behoefte aan heeft vinden we niet meer in ons dagelijkse eten. Ons voedsel is grotendeels ontdaan van vezels, vitamines, mineralen en sporenelementen. Anderzijds hebben we veel stoffen aan onze voeding toegevoegd, die zo lichaamsvreemd zijn dat ons lichaam ze niet kan gebruiken (bijv. transvet) of stoffen die veel processen op zijn minst in de war schoppen. Denk aan fructose, zoetstoffen of foute E-nummers zoals E621. Ons brein heeft ondanks zijn geringe afmeting ten opzichte van de rest van ons lichaam veel voedingsstoffen nodig. Daarom is zeker voor een gezond brein goed en eerlijk voedsel van het allergrootste belang.

Het goede nieuws: het is gelukkig mogelijk om ons brein van de juiste stoffen te voorzien met behulp van uw dagelijkse voeding. Voor elke maaltijd en elk tussendoortje zijn er volop (h)eerlijke mogelijkheden.

Voeding, beweging en ontspanning vormen de basis van onze gezondheid. Helaas wordt er weinig aan deze factoren gedacht als er klachten zijn. Ziekten van ons brein zijn voor veel mensen het grootste doemscenario, veel meer dan fysieke klachten. Niet zo vreemd, want eigenlijk is elke lichaamsfunctie afhankelijk van een goed functionerend brein. Gelukkig zijn er veel lifestyle factoren die we zelf kunnen beïnvloeden om ons zenuwstelsel optimaal te laten functioneren.

Daarnaast is een  goede spijsvertering en een gezonde functie van de darmen is in alle opzichten essentieel voor het behouden van een goede gezondheid. Een gezond darmslijmvlies is bepalend voor een gezonde weerstand. Maar er is meer, ze bepalen ook of wij een gezond gewicht hebben, hoe onze stemming is, hoe onze stemming is, hoe gezond onze huid eruit ziet en hoe goed we met stress kunnen omgaan. Reden genoeg om alles te doen voor gezonde darmen.  Maar wat zijn gezonde darmen? En hoe krijgt of houdt u gezonde darmen?

Het is gebleken dat patiënten met de leaky gut syndrome (lekkende darm) meer last krijgen van (chronische) ontstekingen door de endotoxinen. Verstoringen van de irritaties in de ingewanden zoals opgezette buik, afwisseld diarree en constipatie zijn binnen de functionele geneeskunde te genezen door simpelweg wijzigingen aan te brengen in het voedingspatroon van de patiënt. Ook is er een connectie tussen de hersenen en de darmen. Gevoeligheid voor gluten kan tot een vroeg stadium van dementie leiden. De informatie vanuit de ontsteking passeert de bloed-hersenbarrière en creëert daar een anti-ontstekingsrespons.

Gezonde darmen zijn darmen die minimaal 1 x per etmaal ontlasting produceren en die geen diarree, harde ontlasting, buikpijn, winderigheid of ander ongemak veroorzaken. 

Oude geneesheren weten nagenoeg alle klachten aan de conditie van de darm, getuige hun uitspraken hieronder:

  • "ziekte zetelt in de darm",
  • "niet wat we eten maar wat we verteren komt ons ten goede",
  • "de in de darm ontstane vergiften maken de mens vroegtijdig oud, ziek en lelijk." 

Voor wie bedoeld

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die in de gezondheidszorg werken en die een duidelijke affiniteit hebben met orthomoleculaire geneeskunde en/of -voeding. Denk hierbij aan orthomoleculair werkende artsen en therapeuten, maar ook aan natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, osteopaten, (overgangs)verpleegkundigen, (electro)acupuncturisten, TCM’ers, mesologen, fysiotherapeuten, drogisten, apothekers, medisch specialisten, psychologen, psychotherapeuten en adviseurs bij zorgverzekeraars.

Cursisten die al veel met voedingssupplementen werken kunnen kennis opdoen over de ingredienten die in de orthomoleculaire suppletie verwerkt zijn, te vertalen naar voedingsmiddelen. Wellicht kunnen zo bepaalde tekorten via de voeding in plaats van suppletie worden opgelost.

Overzicht van de cursus/wat er in de cursus aan bod komt

  1. De voedingstoffen die ons brein minimaal nodig heeft om goed te functioneren;
  2. De rol van de neurotransmitters dopamine, serotonine, GABA en acetylcholine; welke voedingstoffen bevatten deze neurotransmitters?
  3. Welke vetten heeft ons lichaam nodig en hoe kunnen we deze lekker en gemakkelijk inpassen in ons eten?
  4. Hoe kunnen voedingsstoffen als melk, tarwe en soja een rol spelen bij klachten?
  5. De rol van E-nummers, additieven en transvetten.
  6. De rol van spijsverteringsstoornissen en klachten van het brein. Welk voedsel voor zowel gezonde darmen als voor een gezond brein?
  7. De rol van een stabiele bloedsuikerspiegel en klachten van ons brein. Wat kunnen we eten voor een stabiele bloedsuikerspiegel?
  8. Hoe kunnen bepaalde medicijnen ons brein en onze darmen negatief beïnvloeden en wat kunnen we eten om deze bijwerkingen tegen te gaan?
  9. De voedingstoffen die een gezonde darmfunctie stimuleren, ontstekingen remmen en het darmslijmvlies herstellen.
  10. De rol van verteringsenzymen, pancreas, lever en bloedsuikerspiegel met betrekking tot het immuunsysteem.

Al deze onderwerpen worden in de cursus behandeld. We geven daarbij duidelijke uitleg over onontbeerlijke voedingstoffen. Natuurlijk krijgt u in de cursus ook recepten, zodat u uw patiënt met waardevolle adviezen op weg kunt helpen. Deze recepten staan in de slidesyllabus en worden kort behandeld.

Doel van de cursus

Inzicht geven in de biochemische voorwaarden voor een gezond brein en gezonde darmen en deze vertalen naar voeding en recepten. Welke voeding heeft negatieve effecten  en welke voeding beïnvloedt positief?

Wat kunt u verwachten?

De opleiding heeft een zeer praktisch karakter. Aan de hand van de voorwaarden die ons brein stelt aan voeding wordt de vertaalslag gemaakt van theorie naar nuttige recepten met de juiste voedingsstoffen. Na de cursus kunt u direct met uw cliënten aan de slag en hen praktische handvatten bieden voor alle eetmomenten van de dag. Ook voor tussendoortjes, feestelijke etentjes en borrelhapjes is er volop aandacht.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Het wordt aangeraden om het boek 'Weten van (h)eerlijk eten' via Ortho Health Foundation aan te schaffen. In dit boek staan 125 recepten die gericht zijn op preventie, gezond blijven en gezond oud worden, een stabiele bloedsuiker, een gezond brein, goed functionerende darmen en het zuur/basen evenwicht. Kortom, veel (achtergrond)informatie die we tijdens deze cursus zullen behandelen.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) of gelijkwaardig

Lunch

Wanneer er de hele dag over gezonde voeding wordt gesproken is het natuurlijk van belang om dit ook te kunnen proeven. Vandaar dat deze cursus inclusief een gezonde orthomoleculaire lunch is!

Accreditatie

NWP, KTNO (BATC, VBAG, LVNG) geaccrediteerd. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Docent: Rineke Dijkinga

Rinke Dijkinga is orthomoleculair therapeut in het plaatsje Sellingen en zij auteur van het boek: Weten of (H)eerlijk Eten. Na haar 6 jarige HBO opleiding voor Natuurgeneeskunde en Homeopathie in Bloemendaal heeft zij de 2 jarige opleiding Psycho-Neuro-Immunologie gevolgd.

Financiëel

Kosten: 
€ 95.00
  • Exclusief 21% BTW, € 114,95 inclusief BTW
  • Inclusief koffie, thee, gezond lunchbuffet en lesmateriaal