Psyche & Voeding
Cursus

De impact van het microbioom (darmflora / darmbacteriën) op ons brein is nog groter dan we dachten. Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op je lichamelijke gezondheid, maar ook op je geestelijk welzijn was bij natuurgeneeskundig artsen en therapeuten al langer bekend, maar wordt nu ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd. Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermden via het eerstelijns immuunsysteem was bekend. Inmiddels weten we dat de darmen de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloeden. De verbinding tussen brein en darmen noemen we de ‘hersen-darm-as’. Slecht functionerende darmen maken onze psyche “ziek”. In deze cursus wordt geleerd hoe stoornissen zoals depressie, angst, autisme, ADHD, fobieën e.d. sterk kunnen verbeteren door een interventie met voeding en nutriënten.

Hiervoor is inzicht en kennis nodig in de regelsystemen van het lichaam en hoe de darmen en het brein met elkaar verbonden zijn. De darm- en hersenfunctie zijn immers nauw met elkaar verweven. De darm bevat evenals de hersenen veel verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Beide systemen zijn complex. Het immuunsysteem en de nervus vagus spelen een belangrijke rol.

Ons voedingspatroon is de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd, terwijl onze genen gelijk zijn gebleven. Onze huidige voedingsstoffen hebben in aanvang een dopamine stimulerend effect. Het zijn de koolhydraten, suikers, smaakversterkers en exorfinen die dit effect veroorzaken. Exorfinen zijn opioïde achtige peptiden die voorkomen vanuit gluten, soja, spinazie en schimmels en hebben een verslavend effect. Dit heeft op den duur een vermindering op endorfine, dopamine en insuline productie waardoor in toenemende mate klachten ontstaan die verband houden met de ongevoeligheid van bepaalde signaalstoffen.

Wat kunt u verwachten

Hoe de ‘hersen-darm-as’ functioneert en deze kennis ingezet kan worden is u na afloop duidelijk. De in te zetten voedingsprotocollen om de relatie tussen lichaam en geest te optimaliseren worden duidelijk uitgelegd. De psychische klachten gerelateerd aan voeding en darmwerking zijn daardoor herkenbaar en kunt u vertalen naar een individueel behandelplan. U heeft geleerd de bijbehorende orthomoleculaire ondersteuning te geven. Door de praktische aard van de opleiding met de casuïstiek kunt u het geleerde direct in de praktijk toepassen.

Lesstof

  • Dag 1: Epigenetica, exorfinen, endorfinesysteem, endorfine resistentie, DPP-IV enzym, glutamaatsysteem, serotonine en dopamine, voedingsinterventies. Slaapinterventies.
  • Dag 2: Oplossingen voor ADHD, ADD, autisme, depressie, angst (amygdala), schizofrenie, borderline, verslavingen en antidepressiva. Alternatieven middels suppletie
  • Dag 3: Praktische casuïstiek, ervaringen, van Freud tot omega-3 en de rol van niacine en andere nutriënten.

Voor wie bedoeld

Iedereen die in de gezondheidszorg werkt en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van natuurgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij onder aan orthomoleculair werkende therapeuten maar ook aan: artsen, natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, osteopaten, homeopaten, acupuncturisten, psychologen en psychotherapeuten, personal trainers en coaches.

Doel van de cursus

Inzicht verwerven van het complexe systeem “hersen-darm-as” met als doel psyschische klachten van hieruit te te herkennen en direct toepasbare individueel behandelplan te maken en de cliënt in het gehele traject tot herstel te begeleiden.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit een slidesyllabus en achtergrond artikelen.

Accreditatie

MBOG en KTNO (BATC, VBAG, LVNG) in aanvraag. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Financiëel

Kosten: 
€ 375.00
  • Exclusief BTW
  • Inclusief koffie, thee, gezonde lunchbuffet en lesmateriaal