Masterclass: Neurodegeneratieve aandoeningen
Cursus

Het aantal mensen met geheugenverlies stijgt enorm snel. Naar schatting hebben in Nederland 200.000 mensen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. In 2030 zullen dit er waarschijnlijk zelfs tweemaal zo veel zijn, terwijl de ziekte een generatie eerder nog vrijwel onbekend was. Met zo'n grote stijging zullen neurodegeneratieve aandoeningen steeds vaker in de (orthomoleculaire) praktijk te zien zijn. 

Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat een multifactoriële aanpak zelf kan leiden tot omkering van het ziekteproces. Neurodegeneratieve ziektebeelden zijn een, mede door de vergrijzing, steeds groter probleem. Een bijdrage vanuit de complementaire geneeskunde is hier belangrijk omdat men regulier steeds meer aan het vastlopen is. Gelukkig zijn er vanuit de complementaire hoek steeds meer mogelijkheden bekend om (verdere) achteruitgang van de neuronen te bestrijden. 

Deze masterclass geeft meer inzicht in en begrip over de oorzaken, preventie en behandelmogelijkheden van neurodegeneratieve ziektebeelden. Met de Ziekte van Parkinson en Alzheimer als voorbeelden gaan we zien dat de weg naar deze ziektebeelden veel overeenkomsten vertoont met ander chronische ziektes. Door deze ziektes te zien als multifactoriële ziektebeelden krijgen we zicht op de een groot aantal interventiemogelijkheden.

Lesinhoud

In deze masterclass zullen de volgende belangrijke thema's aan de orde komen:

  • Stress, het immuunsysteem en het functioneren van de hersenen

  • De rol van voeding op het ontstaan van deze ziektebeelden (met name koolhydraatrijke voeding en het belang van een ketogeen dieet)

  • De rol nutriënten deficiëntie en toxines

  • Een leefstijl programma ter voorkoming en behandeling