Hormonen & Gedrag
Cursus

Ons gedrag wordt voor een groot deel bepaald door wat er in ons lichaam gebeurt. De mate van stress, functie van hormonen, het immuunsysteem, de samenstelling van onze darmflora en de aanwezigheid van pathogenen zijn daar voorbeelden van. Tijdens de twee dagen van deze verdiepingscursus gaan we naar gedrag kijken en uitzoeken hoe ons gedrag beïnvloed wordt. Evolutionaire, (epi)genetische, hormonale, immunologische, psycho emotionele (stress) en leefstijlfactoren spelen allemaal een rol als we kijken naar gedrag.

De mens is een complex systeem, functionerend in een minstens even complex ecosysteem, wat vraagt om een multifactoriële aanpak. Hoe werken hersenen, hormonen en het immuunsysteem samen in de poging ons gezond te houden en wat gaat er mis bij aandoeningen en ziekte? 

Over de cursus

We gaan dieper in op het functioneren van de stressassen en de rol van de daaraan gerelateerde hormonen. We gaan kort de rol van het immuunsysteem bespreken daar waar het een link heeft met het stresssysteem en ons gedrag (een uitgebreide masterclass over het immuunsysteem wordt apart aangeboden). We maken een uitstapje naar de evolutiegeneeskunde en evolutiepsychologie en bespreken de relevante (epi)genetische factoren.

Onderwerpen die bij deze cursus aan bod komen:

  • Hoe wordt ons gedrag aangestuurd en hoe ontstaan psychiatrische ziektebeelden?
  • Hoe vrij zijn we en waarom zijn gedragsveranderingen zo moeilijk, zeker als je slecht in je vel zit?
  • Wat is de evolutionaire achtergrond van ons gedrag en in hoeverre is afwijkend gedrag een overlevingsmechanisme?
  • Wat is de invloed van onze moderne leefstijl en samenleving op gedrag?
  • Zijn er genetische varianten die afwijkend gedrag verklaren?
  • Kunnen we door bewust gedrag te veranderen onze gezondheid beïnvloeden?
  • In hoeverre kunnen voeding en micronutriënten ons gedrag beïnvloeden?

Voor deze cursus wordt gebruik gemaakt van de inzichten uit de Functional Medicine, klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI), het werk van neurowetenschapper en primatoloog Robert Sapolsky en evolutiebioloog Randolph M. Nesse.

Doel cursus

Na afloop heeft de cursist meer inzicht in het menselijke gedrag en kan deze kennis inzetten om het gedrag van zichzelf en de patiënten beter te begrijpen. Het worden twee intensieve dagen waarbij we theorie en praktijk steeds zullen afwisselen. De vraag wat de aangeboden kennis betekent voor de dagelijkse praktijk staat steeds centraal.

Voor wie bedoeld

De cursus is bedoeld voor gevorderde orthomoleuclair therapeuten (zoals afgestudeerde studenten van de opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut) en andere professionals zoals artsen, (natuur)diëtisten, verpleegkundigen, physician assistants, verloskundigen en complementaire therapeuten met een afgeronde opleiding, medische basiskennis en orthomoleculaire voorkennis. 

Lesmateriaal

Deze 2-daagse cursus wordt ondersteund met een slide syllabus.

Accreditatie

MBOG en KNTO (BATC, VBAG, CAT) in aanvraag. Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Docent(en): 

Financiëel

Kosten: 
€ 250.00
  • Exclusief 21% BTW, € 322,75 inclusief BTW
  • Inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.