Behandelprotocollen: Hormonen en Vrouwenklachten
Cursus

Hormonale disbalans komt tegenwoordig veel voor in de praktijk, met allerlei bijbehorende klachten. Hormonen zijn stoffen die signalen sturen tussen de cellen in het lichaam waarmee vanalles wordt geregeld, van de bloeddruk tot hoe goed iemand ’s nachts kan slapen. Ze zijn betrokken bij uiteenlopende processen als groei, celreparatie, eetlust, stofwisseling, vruchtbaarheid, voortplanting en bij de regulering van pijn. Soms wordt de balans van hormonen echter verstoord. Erfelijke factoren, epigenetica, voeding, leefstijl, specifieke voedingssuppletie en fytotherapie spelen een belangrijke rol in het behalen van resultaat bij hormonale klachten. 

Hormonale onevenwichtigheden kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden, maar we zien dit het vaakst bij volwassenen boven middelbare leeftijd. Zo zijn er natuurlijk voorkomende veranderingen in de chemie van het lichaam als mensen ouder worden, denk bijvoorbeeld aan de menopauze. Deze kunnen de hormoonafgifte van onze klieren beïnvloeden waardoor ze de balans verstoren. Tijdens de menstruele cyclus en de overgang kunnen zich klachten voordoen die uiteraard vrouw gerelateerd zijn, maar ook andere ziektebeelden of klachten kunnen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. 

Op deze dag zullen behandelprotocollen bij hormonale disbalansen worden uitgelegd en hoe deze te behandelen zijn. Daarbij wordt ingegaan op het werken van het hormonale systeem en hun onderlinge samenhang. De vrouwelijke cyclus wordt uitgediept en er wordt duidelijk welke hormonen hierbij zijn betrokken en hoe deze te beïnvloeden zijn. Tijdens deze dag zullen ook veel vrouwenklachten waaronder PMS, PCOS, menopauze, blaasontsteking, osteoporose en oestrogeendominantie de revue passeren. Er worden behandelprotocollen uitgelegd welke makkelijk toepasbaar zijn in de praktijk.