Ayurveda bij Indigestie & Spijsverteringsproblemen, etc.
Lezing
Peter van Herck

Ayurvedische benadering van indigestie en spijsverteringsproblemen, met leefstijladvies, voeding en remedies.

Ayurveda kent aan voeding grote waarde toe voor het in stand houden of herstellen van een goede gezondheid. Het op de juiste wijze bereiden van voeding vormt daarom een belangrijk onderdeel van een Ayurvedische leefwijze.

Op deze dag wordt met name aandacht gegeven aan praktische tips, wat betreft voeding, manier van eten en voedingssubstanties, die indigestie en spijsverteringsproblemen kunnen helpen voorkomen, of die helpen te verlichten als ze zich al voordoen.

Binnen Ayurveda wordt veel aandacht besteed aan het bereiden van voedsel dat gezond is en veel levensenergie (Prana) bevat – voedsel dat de zintuigen streelt, op een subtiele maar krachtige wijze. Zoals bij alle onderdelen binnen Ayurveda spelen ook hier de vijf elementen en de drie dosha’s een belangrijke rol. Alles wat we eten bestaat uit de vijf elementen – in verschillende combinaties. Die vijf elementen weerspiegelen zich op een dynamische en functionele manier in de drie energetische principes Vata, Pitta en Kapha, de drie dosha’s waar Ayurveda zo bekend van is. Het uiteindelijke doel is het in balans brengen en houden van de drie dosha’s en daarmee van de natuurlijke harmonie, die voor ieder individu weer anders is.

Ayurveda biedt een prachtig holistisch gezondheidsmodel dat in het kader van de – recent steeds belangrijker wordende – preventieve gezondheidstrend uiterst toepasbaar en actueel blijkt te zijn. En als we het over preventief hebben, dan hebben we het vooral over voeding en leefstijl. Juist op dat gebied heeft Ayurveda voor iedereen wat te bieden.

In Ayurveda wordt ervan uitgegaan dat voeding en leefstijl de beste (en vaak preventieve) remedies zijn, omdat we zijn wat we eten! Door juiste voeding kunnen we ons ontdoen van toxische substanties die soms al jarenlang ons systeem belasten. Relatief simpele veranderingen in ons menu en in onze dagelijkse routine kunnen al snel grote gezondheidswinst opleveren. Wanneer de dosha’s meer in balans komen, wordt het eten beter verteerd, worden de weefsels beter opgebouwd en kan het lichaam zich beter ontdoen van afvalstoffen.

Voorwaarde voor deelname: Lezing bedoeld voor artsen, therapeuten, diëtisten, medisch en paramedisch personeel. Basiskennis Ayurveda gewenst.

Accreditatie aangevraagd bij de KTNO .